Rendeletek

Jogi szabályozás

Az állattartók bizonyos kötelességeiről hazánkban jogszabályok rendelkeznek, íme néhány fontos ezek közül, a teljesség igénye nélkül:

2009. január 1-jén hatályba lépett a 164/2008. (XII.20.) FVM rendelet a veszettség elleni védekezés részletes szabályairól. Ennek értelmében az állattartó köteles minden 3 hónapnál idősebb ebet veszettség ellen saját költségén beoltatni, a 3 hónapos kort betöltötteket 30 napon belül, az első veszettség oltást követően 6 hónapon belül, majd ezután évenként. A tulajdonos köteles az oltási könyvet megőrizni, azt az immunizálás megtörténtét ellenőrző állat-egészségügyi hatóság felszólítására bemutatni, illetve tulajdon-átruházás esetén az új tulajdonosnak átadni. Biztosítania kell továbbá hogy az oltási könyvet a közterületen az ebre felügyelő személy magánál tartsa az oltás érvényességének bizonyítása céljából.
2010. január 1. után már csak a fent említett rendelet előírásainak és Magyar Állatorvosi Kamara ajánlásainak megfelelő, országosan egységesített Kisállat Egészségügyi Könyv illetve útlevél használható.

A zoonózisok (azaz az emberről állatra, állatról emberre terjedő fertőző betegségek) elleni védekezés állat-egészségügyi feladatairól szóló 81/2002. (IX. 4.) FVM rendelet értelmében kötelező az évenkénti veszettség elleni immunizálással egyidejűleg az eb széles spektrumú féreghajtó szerrel való kezelése.

Az 1998. évi XXVIII. törvény, az állatok kíméletéről és védelméről meghatározza az állat tartásának általános szabályait:

Az állattartó köteles az állat számára olyan életkörülményeket biztosítani, amely annak fajára, fajtájára és nemére, korára jellemző fizikai, élettani, tenyésztési és etológiai sajátosságainak, egészségi állapotának megfelel, tartási, takarmányozási igényeit kielégíti (elhelyezés, táplálás, gyógykezelés, tisztán tartás, nyugalom, gondozás, kiképzés, nevelés, felügyelet); ez a jó gazda gondossága.
Biztosítani kell az egymásra veszélyt jelentő, egymást nyugtalanító állatok elkülönített tartását. Az állattartónak gondoskodnia kell az állat igényeinek megfelelő rendszeres, de legalább napi egyszeri ellenőrzéséről, az állat megfelelő és biztonságos elhelyezéséről, szakszerű gondozásáról, szökésének megakadályozásáról.
A megkötve tartott vagy mozgásában egyéb módon korlátozott, állat számára is biztosítani kell a zavartalan pihenés és a sérülésmentes mozgás lehetőségét; ahogyan az állandóan zárt körülmények között tartott állat számára a szükségleteihez igazodó, megfelelő mozgásteret.
A szabadban tartott állatok számára - azok természetes viselkedését is figyelembe véve - biztosítani kell olyan területet, illetve létesítményt, ahol azok veszély esetén, valamint az időjárás káros hatásaival és az egészségre ártalmas hatásokkal szemben védelmet találnak.
A gazdasági haszon céljából tartott állat tartása során előnyben kell részesíteni az állatkímélő technológiákat.
A kedvtelésből tartott állat ürülékét az állattartó a közterületről köteles eltávolítani.

Hasznos tanácsok

A védőoltásokat olyan betegségek megelőzésére fejlesztették ki, melyek, ha kialakulnak, nehezen, vagy egyáltalán nem gyógykezelhetők....
Nem kell a szó szélsőséges, szinte negatív értelmében zöldnek lenni ahhoz, hogy az emberben felmerüljön az igény, hogy útjainkat...

Kérdezz, felelünk!

Oldalunkon az "Ügyelet" menüpontban minden fontos információ megtalálható az ügyeleti renddel kapcsolatban.